آنچه باید بدانید

taj
aparatinstagramtwiterfacebook
کتیبه های آجری

کتیبه های آجری

چند سده ی نخست دوران اسلامی ایران کتیبه های پرشماری در دست نیست شماری از این کتیبه ها یادگاری هایی است نقره شده بر سنگ های بناهای کهنی مانند تخت جمشید یا صخره های تنگ واروخ در فرارود و تنگ براق در زاگرس، مناره ها و شماری دیگری کتیبه بناهاست. در نوشتن کتیبه بناها کم و بیش همه ی مصالح معماری را به کار گرفته اند از سنگ و گچ و چوب گرفته تا آجر.

چهارشنبه یازدهم خرداد ۰۱
سفیدک آجر

سفیدک آجر

آجر، همواره مورد توجه طراحان نمای ساختمان بوده است.و از گذشته تابه حال جزو جذاب‌ترین و پرکاربردترین مصالح در ساختمان‌سازی و ساخت نمای ساختمان‌ها بوده است. منتهی به دلیل عوامل جوی، امکان دارد سطح نما دچار لکه، شوره و نم‌خوردگی شود. .شوره، رسوب نمک های محل در آب است که در اثر تبخیر آب بر روی سطح دیوارهای بنایی باقی می‌ماند.

سه شنبه دهم خرداد ۰۱
کاربرد آجر در ساختمان های جدید الاحداث

کاربرد آجر در ساختمان های جدید الاحداث

خشت و آجر متشکل از عناصری است که هریک مرتبتی در کیهان شناسی سنتی در نماد پردازی دارد از این طریق می‌توان آن را از بنیان های نظری هنرسنتی برشمرد که تاثیر به سزایی در نما ساختمان دارد

دوشنبه نهم خرداد ۰۱
ضرورت و اهمیت نگهداری از خشت

ضرورت و اهمیت نگهداری از خشت

روند استفاده از خشت یا به اصطلاح آجر خام یا ناپخته، ایران یکی از کهن ترین کشورهای جنوب غرب آسیا است که در بقایای به دست آمده ی معماری از فرهنگ عتیقش از آن استفاده کرده است.

دوشنبه نهم خرداد ۰۱
هنر سنتی دیروزدر کنار فن آوری امروز

هنر سنتی دیروزدر کنار فن آوری امروز

نوروروشنایی به ویژه نور خورشید از مهم ترین انرژی های خدادادی است که انسان همیشه از آن برای بهره بردن در ساختمان های که می‌ساخت به ابتکارها و اختراع های بی شمار دست می‌زد.برای ورود نور به فضای ساختمان از پنجره و در استفاده کرد و در جایی که امکان احداث پنجره و در نبود که نور را به فضایی درونی هدایت کند، از نورگیرهایی که در سقف تعبیه می‌شد بهره گرفت. نورگیرو پنجره از مهم ترین بخش معماری ایرانی محسوب می‌شود
در سال 1394مرمت بنای دیوان خانه که متعلق به دوره ی زندیه یا به احتمال دوره قبل تر است، به نگارنده این اسطور سپرده شد

دوشنبه نهم خرداد ۰۱
سیر تحول کوره ها و فنون تولید آجر

سیر تحول کوره ها و فنون تولید آجر

سیر تحول کوره ها و فنون تولید آجر با هدف تغییر فرمی شکل و ساختار آجر،روش های چیدمان و پخت انواع آجر، سوخت کوره ها، مواد و مصالح ساخت آجر تغییر و تحول داشته است

شنبه هفتم خرداد ۰۱
مناره های آجری دوره ی سلجوقی در استان اصفهان

مناره های آجری دوره ی سلجوقی در استان اصفهان

مناره ها، به عنوان یکی از عناصر مهم در معماری اسلامی، علاوه بر عملکرد هایی که بدان ها نسبت داده شده است، از کاربرد آرایه تزیینی نیز بی بهره نیستند و غالبا با طرح ها و تکنیک های مختلفی از قبیل آجر، کاشی و... آراسته شده اند.

یکشنبه یکم خرداد ۰۱
ابعاد آجر نسوز

ابعاد آجر نسوز

امروزه با توجه به پیشرفت های متعدد در حوزه ی ساختمان سازی، مصالح ساختمانی نیز پیشرفت و رشد چشمگیری داشته است. در این میان سهم آجر نسوز بیشتر از انواع دیگر بوده است.

پنج شنبه بیست و دوم اردیبهشت ۰۱
آجرکاری و تزئینات آجری دوره ی آل بویه

آجرکاری و تزئینات آجری دوره ی آل بویه

آجرسازی پیشینه ی بسیار تاریخی دارد،واستفاده از آن، از زمان پیشین رایج بوده است. سرپناه از آن ابتدا به صورت ساده و ابتدایی و به منظور ایجاد سرپناه و تنها به عنوان مصالح اصلی برای حفاظت در برابر عوامل جوی به کار می‌رفت.

دوشنبه نوزدهم اردیبهشت ۰۱
آجرکاری مسجد جامع اصفهان

آجرکاری مسجد جامع اصفهان

دوره ی سلجوقی را میتوان دوران شکوفایی هنر آجرچینی در معماری اسلامی ایران دانست.
سقف های و گنبدهای آجرکاری شده ی مسجد جامع اصفهان از نمونه های بارز این هنر آفرینی هستند.

یکشنبه هجدهم اردیبهشت ۰۱
مصالح معماری در شهر بلقیس

مصالح معماری در شهر بلقیس

بقایای برجای مانده از شهر بلقیس یادگار استفاده ی بهینه و دقیق از یکی از قدیمی ترین مصالح معماری در ایران یعنی خشت است.

شنبه هفدهم اردیبهشت ۰۱
کتیبه ها

کتیبه ها

پیوند ناگسستنی کتیبه آجری با خط کوفی موضوعی است که برای مرمتگران و تاریخ دانان و محققین بناهای تاریخی بسیار واضح است. ولی شاید اکثر ایشان دلیل آن را همزمان بودن دوران استفاده ازاین خط با دوران شکوه نماهای آجری در معماری بدانند.

دوشنبه دوازدهم اردیبهشت ۰۱
آجر نوشته ها

آجر نوشته ها

بنا بر نظر باستان شناسان،نخستین آجرهای شوش از آن دوره ی آغاز ایلامی هستند(حدود 3500 پ.م).
نگارش نخستین آجر نوشته ها از حدود 2250 پ.م آغاز میشود.
این نوشته ها تا حدود سال های 1300 پ.م به زبان سومری یا اکدی (اکدی کهن و بابلی کهن) هستند.

یکشنبه یازدهم اردیبهشت ۰۱
آجر،نماد معماری اسلامی  و هویتی ماندگار از دوران سلجوقی

آجر،نماد معماری اسلامی و هویتی ماندگار از دوران سلجوقی

پیش از ظهور اسلام در ایران،معماری نشانه ای از اقتدار حاکمان و نمادی برای بازگوکردن تمایلات و آرمان های سلاطین و درباریان بود این درحالی است که ساخت سرپناه و ابنیه در طول تاریخ،بخشی از هویت هر تمدنی را به خود اختصاص داده وسهمی از پیشرفت جامعه را در اختیار داشته است.

پنج شنبه هشتم اردیبهشت ۰۱
آجرهای لعاب دار

آجرهای لعاب دار

دراین مطلب به خلاصه ای از نمونه های آجرهای لعاب دار در دوره ی هخامنشی و همچنین رنگ بندی و قدمت‌ آنها اشاره شده است.

سه شنبه ششم اردیبهشت ۰۱
کاربرد آجر در ابنیه ی تاریخی خراسان

کاربرد آجر در ابنیه ی تاریخی خراسان

کهن ترین بناهای برجای مانده در خراسان بقایای معابد و بناهای است که از خشت و گل وسنگ و گچ یا ساروج ساخته شده اند.به استناد کاوش های باستان شناسی در نیشابور و قاین و بجنورد و توس و زوزن خواف مشخص شده است که از قرون اولیه ی اسلام آجر در ساخت بناهایی مثل مسجدها،حمام ها،کاخ ها و مدرسه ها کاربرد داشته است کهن ترین بناهای موجود در خراسان متعلق به دوران غزنویان است که در آنها علاوه بر این که دیوارهای اصلی با آجر ساخته شده اند تزئینات معماری و کتیبه ها نیز آجری هستند.

دوشنبه پنجم اردیبهشت ۰۱
انواع روش های آجر چینی

انواع روش های آجر چینی

به‌طور کلی آجر در دوره قبل از اسلام بیشتر جنبه استحکامی و کاربردی داشته‌است. بعد از اسلام ضمن دارا بودن جنبه استحکامی جنبه تزیینی نیز پیدا می‌کند. گستردگی استفاده از آجر در ایران در ناحیه‌هایی با شرایط طبیعی و آب و هوایی مختلف از بنا کاربردهای متفاوت با شیوه‌های مختلف به وجود آورد.

یکشنبه چهارم اردیبهشت ۰۱
جایگاه آجر در معماری مدرن

جایگاه آجر در معماری مدرن

به درستی مشخص نیس که آجر دقیقا از چه زمانی در معماری کاربرد پیدا کرده است، اما مطمئنا قدمت این متریال در معماری ایران خیلی زیاد است. آجر به همـان اندازه که عمر دارد، همچنان زیبا و جذاب است. شاید هیچ یک از متریال های صنعتی و مدرنی که امروزه به عرصه معماری و طراحی داخلی پای گذاشته اند، نتوانند به اندازه آجر حس خوب حضور در یم فضا را به وجود آورند. مسلما چیزی در روح این متریال وجود دارد که آنرا متمایز میکند. چیزی که متریال های صنعتی با رنگ و لعاب آن چنانی خود ندارند.
آجر در معماری با وجود اصالت و قدمت بی نظیری که دارد، شاید آن طور که باید شناخته نشده باشد، چرا که اگر این طور بود شاهد کاربرد وسیع تری از آن بودیم. البته این روزها ساختمان های مدرن و فوق العاده ای با استفاده از این متریال ساخته میشوند که همه هم زیر نظر معماران برتر طراحی و اجرا میشوند. اگر شما هم آجر و کاربردهای متنوع آن را بهتر بشناسید، جذابیت های آنرا کشف خواهید کرد. در این مطلب، چند نمونه از ایده های قابل اجرا با آجر را ارائه خواهیم داد که این متریال را از منظر کاربر به شما معرفی خواهیم کرد.

یکشنبه هشتم اسفند ۰۰
هنر آجرکاری تزیینی (بخش آخر)

هنر آجرکاری تزیینی (بخش آخر)

از دیگر بناهایی که با این ویژگی تزئین شده اند میتوان به شبستان های گنبد زواره و اردستان، شاهکار مسجد جامع اصفهان و بنای شکوهمند رباط شرف، اشاره نمود در میان این بناها، مسجد جورجیر اصفهان، حکایت از یک نوع تزئین بسیار پرکار دارد، که با آجر و گچ همراه است و نظرها را به سوی خود جلب میکند.
به کار بردن تزئینات زیبای آجرکاری بر روی گنبد از دیگر تحول های آجرکاری در دوره ی سلجوقی است، که به طور فراوان میتوان دید. گنبد مسجد گلپایگان و مسجد زواره دارای تزئینات برجسته کاری با آجر است که این تحول را نشان میدهد. علاوه بر نقوش مختلف و متنوع هندسی، ایجاد کتیبه های آجری نیز از مشخصات تزئینی بناهای دوره سلجوقی است که به طور چشمگیر در انواع خط، فراهم شده است.

چهارشنبه چهارم اسفند ۰۰
تحول در طرح و نقوش هنر آجرکاری اسلامی (بخش چهارم)

تحول در طرح و نقوش هنر آجرکاری اسلامی (بخش چهارم)

از خصوصیات و ویژگی آجرکاری که بگذریم، به نقوش آجر در بناهای قرون سوم تا پنجم هجری میرسیم، که نگاره های گوناگون را بر جدار خارجی بنا ایجاد کرده اند.
نقش های مقدماتی عبارتند از مربع، مثلث، دایره، کنگره، گل و بوته، مشبک و غیره و همچنین برخی از اقسام نوارکشی پیش ساخته و کار گذاشته شده نیز به چشم میخورد. دیوارهای خارجی در بناهای قرن چهارم هجری، با این اشکال آجری و طرح های زیبا، چنان تزئین شده، که از دور مانند سبد بافته شده، به نظر میرسد.
آرامگاه سامانی با این طرح و نقوش آجری ساخته و تزئین شده، البته اگرچه نقوش تزئینی، متنوع بوده، اما پیوستگی و انسجام قابل تحسینی را ایجاد نموده است. از این نوع تزئین، بعدها غزنویان و سلجوقیان به فراوانی بهره گرفتند و در سر تا سر ایران توسعه دادند. هنر تزئینی آجرکاری در این ابنیه، به صورت یک رشته قاب بندی های تزئینی بوده، بعد ها آرامگاه در مرور به سال 531 هجری نیز از چنین تزئینات آجرکاری استفاده شده است.
این نوع تزئین محدود به بناهای مذهبی نبوده، مناره ها و برج های ساخته شده در گوشه و کنار ایران را نیز شامل میگردد

سه شنبه سوم اسفند ۰۰
menusearch
azarshinbrick.com