معماری در دوره آکاد و بابل کهن چگونه بوده است؟

taj
aparatinstagramtwiterfacebook
۱۴۰۱/۵/۲۴ دوشنبه
(4)
(0)

معماری در دوره آکاد و بابل کهن چگونه بوده است؟

معماری در دوره آکاد و بابل کهن چگونه بوده است؟
باروی کار آمدن سارگون تغییرات شگرفی که تا آن زمان دنیا به خود ندیده بوده ایجاد شد.تاریخ به سلطنت رسیدن وی سال 2300ق.م بود کارهای که او کرده عبارتند از:نخستین بار قدرت سیاسی را در ناحیه وسیعی از بین النهرین تحت تسلط سامیان که با حکومت سومری مخالفت می‌کردند، ایجاد نموده است و یک حکومت مرکزی بنیانگذاری کردند. سارگون و جانشینانش، میراث سومری خود را حفظ کرده و آن را هم با سلاح قدرت و هم با توسعه عالی هنرها محفوظ نگه داشتند.
در دوره آکاد معمارانی بودند که نقشه خانه های مسکونی شهروندان را طبق نظر کارفرما تهیه می‌کردند. شاهد این مدعا لوح گلی است که از تلو (قلوه) به دست آمده و روی آن نقشه یک منزل مسکونی طرح شده و این کهن ترین نقشه ساختمانی است که موجود است. در روی این نقشه محل قسمت های خانه نیز به خط میخی آکادی نوشته شده است
یکی از اثار مهمی که در این دوره به جای مانده است کاخی در تل براک است که احتمالا متعلق به زمان نارامسین باشد. هر ضلع آن حدود ۱۰۰ متر است. دارای دیوارهای ضخیم به قطر ۱۰ متر است، که آن را در بر گرفته است، تنها راه ورود به بنادر دیوار غربی قرار دارد که دروازه ای با دو برج بزرگ در دو سوی آن واقع شده است. دارای دو حیاط کوچک و یک حیاط بزرگ، هشتی و اتاق های جانبی است که یکی از آثار مهمی از این دوره به جای مانده است
 
کاخی که به نام کاخ قدیمی مشهور است از آثار دیگر این دوره است که در آشور قراردارد نقشه این بنا شبیه کاخ نارامسین در تل براک است. دلیل انتساب این کاخ به دوران آکاد وجود کتیبه ای بود که به هنگام حفریات از زیر پی دیوارها به دست آمده است.این کاخ بنایی است چهار گوشه با یک ورودی که در ضلع شمالی آن قرار گرفته است. یک حیاط مرکزی بزرگ چهار گوشه با چند حیاط کوچک تر و اتاق های کوچکی به دور آن نقشه این کاخ را تشکیل میدهد
آجرهای پلانو-کانوکس، مشخصه دوران سلسله قدیم، در این زمان دیده نمی‌شود. به جای آن آجرهای بزرگ راست گوشه یا چهار گوشه به ابعاد ۵۲۶۵۲ سانتی متر به کار رفته است. کندن پی دیوارها که پیش از آکاد آغاز شده بود. در این زمان تداوم داشته است. اگر شهرهای اصلی امپراتوری آکاد یعنی شهرهای «سیپار» «شاماش» (خدای خورشید) و شهر ایشتار (الهه عشق) کشف شده و حفاری می‌گردید، قطعا نتایج عمده تری درباره معماری آن دوره به دست می‌آمد.

معماری بابل کهن:

شخصی به نام سومو – آبوم سلسله بابل قدیم را تاسیس کرده است. و در دوران سلطنت حامورابی از لحاظ سیاسی و گسترش به اوج خود رسید.هرچند که این دوران باعظمت بیش از مدت کوتاهی نپایید، اما حاموراب موفق گردید تا با فتوحات خود بار دیگر ایالات متحده ای را تشکیل دهد که قدرت سیاسی و نظامی آن به دست سامی نژادانی بیفتد که از قرن ها پیش به طور هسته ای در سراسر سرزمین های سومر، آکاد از «حلب» تا «لارسا» و از سواحل شرقی دریای مدیترانه تا کوههای غربی ایران نفوذ کرده بودند.

تمدن بابل، اختلاف زیادی با تمدن سومریها نداشت. زبان بابلی غیر از زبان سومری بود، ولی با همان خط نوشته می‌شد، در هنر و مذهب آنها تفاوتی نبود و چنین به نظر می‌رسد که فقط خدایان را به نامهای تازه ای می‌خواندند.

معماری بناهای بازمانده از دوره بابل کهن به دو دسته معابد و کاخ ها تقسیم می‌شوند:

الف) معابد:

معبد آشور یکی از این بناهاست که به دست «شمشی- ادد» اول بنا گردیده است. این معبد برفراز بلندترین نقطه شهر قرار دارد. خدای بزرگ ملی آشوری ها «آشور» تعلق دارد و اگرچه این معبد کاملا از بین رفته است. اما از روی پی بنا می‌توان نقشه آن را تهیه نمود. و نقشه آن عبارت است از است یک حیاط مرکزی و سه حیاط کوچکتر که اتاق هایی آنها را در بر گرفته است. هریک از حیاط های اتاق های مربوط به آن یک واحد ساختمانی را به وجود آورده است

پس از سقوط سلسله سوم «اور» معبد ایشچالی به وسیله «اپیق - ادد» بنا گردیده است، که متعلق به دوران حکومت مستقل «اشنونا» است.

با این که ساختمان معبد بر روی یک مصطبه قرار گرفته اما محراب اصلی که در انتهای بخش غربی آن قرار دارد، بر روی سکویی بلندتر استوار شده است معبد دارای ورودی های متعدد، یک حیاط بزرگ و سه حیاط کوچک است که زوار طی مراحل خاصی به محراب اصلی دسترسی می‌یافتند این معبد به یک نوع الهه مادر به نام «ایشتارکی کی توم» هدیه شده است.

ب) کاخها:

بابلی ها در زمان زمامداری خویش کاخ های بزرگی برپا کردند، یکی از بزرگترین آثار معماری که در بین النهرین باستان به انجام رسیده، کاخی است در شهری «ماری»، کاخ ماری مجموعه ای از تالارهای پذیرایی و برام است، که بر روی مصطبه ای ساخته شده است، و دسترسی به تالار بارعام آن از طریق یک پله نیم دایره ای شکل امکان پذیر است و تزئینات آن عبارت است از: نقاشی های دیواری در شرح وقایعی که در دوران حکام بین النهرین رخ داده است این بنا یکی از معتبرترین آثاری است که اطلاعات جامعی از کاخهای دوران حامورابی در اختیار ما می‌گذارد.

برگرفته از کتاب آشنایی با معماری جهان نوشته دکترمحمد ابراهیم زارعی

نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

0 نظر
menusearch
azarshinbrick.com