هنرمندان ایرانیان کهن باور به تقلید درست (تقلید یا برداشتی که منطق داشته باشد و با شرایط زندگی سازگار باشد)داشته اند که آن را بهتر از نو آوری بد میدانستند. مردم ایران از هزاران سال پیش، از چنین شیوه معماری پیروی میکرده اند، چنانکه مردم ابیانه و افوشته (در نطنز) هم که نامی از ارارتو نشنیده اند چنین کرده اند. تالار ستوندار و کلاوه ها جزو نمونه های این الگو برداری هم در معماری و هم نیارش شیوه پارسی یافت میشودآریایی ها چون مردمی کشاورز بودند و در سرزمینی آباد و خرم زیسته بودند، خویی آشتی جو و سازگار داشتندو همچنین هنگام کوچ و گذر از کنار دریاچه ارومیه، در برخورد با معماری ارارتویی، از آن الگو گرفته و آنرا "برساو" کرده اند.
در شیوه پارسی آرایه هایی بکار رفته که هر کدام منطق خاصی داشته است. آرایه سر ستون در معماری ایران ریشه کهنی دارد. در دخمه های مادی، سر ستون هایی بر دیواره کنده شده که همانند سرستون های ایونی یونانی هستند. شاید بتوان منطق دست یافتن به این ریخت ها را چنین پنداشت که چون برای سوار کردن و نگهداشتن دو تیر در کنار هم بر بالا و دو سوی یک ستون، آنها را با ریسمانی بنام گبال بهم میبسته اند و سپس تخته ای روی آنها برای بالشتک میگذاشتند، این چفت و بست و پیچش ریسمان سر تیرها کم کم دگرگون شده و همانندی چون سر ستون ایونی پیدا کرده است. در تخت جمشید این ارایه در چند
جا یافت میشود. همچنین سر ستون های کله گاوی در گودی پشت آنها سر ت ا جای میگرفته اند و از رانش آنها نیز جلوگیری میشده است. پس هر کدام از این آرایه ها در عین اینکه یک آذین بشمار میرفتند، دارای منطق نیارشی هم بودهاند. پارسیان همواره این گفته ارزشمند را پاس میداشتند که آزموده را نباید دوباره آزمود."
همانگونه که میدانیم هنر پیکره (مجسمه سازی در ایران، چون هم دین های پیش از اسلام در ایران، هم دین اسلام بت پرستی را نمیپذیرفتند چندان رواج نداشته است.
در ایران کهن جایگاهی بوده بنام "از دیس تچار" که چون در آن بت میپرستیدند، جایگاهی بی ارج و ناشایست شمرده میشده است. گفته شده یکی از افتخارات خشیارشا پس از بازگشت از جنگ، ویران ساختن بتکده ها بوده است. ازدیس تچار واژه ای است در بر گیرنده "از + دیس + تچار"، برابر بیرون کشیدن + ریخت و شکل + جایگاه و رویهم برابر "بتکده" است
آثار معماری نقش رستم در بر گیرنده استودان های کنده شده بر دیواره کوه و کعبه زرتشت است. در ساختمان کعبه زرتشت، از کلاوههای کردی الگو گرفته شده است. گفته شده این ساختمان برای نگهداری اوراق کتاب اوستا ساخته شده بوده است. همچنین گمان میرود نیایشگاهی بوده و در زیر آن سرداب داشته است.
پاسارگاد یا به گفته مردم شهر مادر سلیمان، میان شیراز و اصفهان جای دارد و در زمان هخامنشیان باغی بوده است دربرگیرنده چندین ساختمان: دو کاخ با طرح کاملا ایرانی، شامل تالاری ستوندار و بزرگ در میان دو اندام شبیه به ایران در دو طرف آن. نقشه کلی آن شبیه به حرف H است و در دو سوی یکی از ایوانها دو اتاق نیز وجود دارد. در پیرامون آن انواع آبنماهای بسیار زیبا با فواره و حوض ساخته شده بوده است. در میان این باغ، ساختمان دیگری بوده است که شاید جنبه مذهبی داشته است. در آستانه درگاه آن، سنگی است که کوروش را نشان میسر او شکل ذوالقرنین است، پلی نیز بر روی جوی یا رودخانه که اکنون ویران شده است. البته گمان میرود ساختمان پل، نار بوده است.
شان میدهد و بالای، پلی نیز بر روی جوی یا رودخانه ای ساخته شده بوده، بته گمان میرود ساختمان پل، تاقی نبوده و تیرپوش بوده است
یکی دیگر از ساختمان های قابل توجه در نزدیکی پاسارگاد سکویی از سنگ های تراش است که جایگاه نیایش بوده است. به گفته هرودت، ایرانیان آن زمان در ساختمان سر پوشیده عبادت انجام نمیداده اند. اما در شوش برعکس آن آیین های دینی یا جشنهایی که جنبه مذهبی داشتهاند در جایی بنام "اپدانه" انجام میگرفته است. ساختمان آپدانه شوش الگوی آتشکده هایی شد که زمان ساسانیان به بعد ساخته میشد که از آنها ویرانه هایی بجا مانده است. اتاقی با چهار ستون که بعدها به صورت گنبدخانه در آمد.
کوروش بزرگ احتمالا در جنگی در شمال شرقی ایران کشته شد و استخوان های او را پس از مرگ (۵۲۹ پ. م) به آرامگاهش در پاسارگاد آوردند. معماری دوره نخستین شیوه پارسی برگرفته از ارارتوها بود. همچنین با حملاتی که کوروش و پسرش کمبوجیه به مصر داشتند مقابر هرمی شکل مصری را دیدند. به گمان فراوان این دو الگو با هم بر روی معماری این ساختمان تأثیر گذاشته است تا آنجا که آسمانه آن را شیبدار ساخته اند. برخی بر این باورند که میان دو سنگ خرپشته آن جسد داریوش گذاشته شده بود که البته این سخن درستی نیست و درون استودان تنها حوضچهای سنگی، بصورت جدا بوده است.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
کارخانه:اصفهان،منطقه صنعتی دولت آباد،خیابان بهارستان 46
فروش مستقیم کارخانه: 0314514 / 09133238443 / 09131020740
دفتر اصفهان:شیخ صدوق جنب پل میر
هماهنگی خدمات آجر و آجر های دکوراتیو و هلندی:09131020740
تمامی خدمات و محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است و هر گونه کپی برداری بدون اجازه کتبی پیگرد قانونی دارد