کتیبه های آجری

taj
aparatinstagramtwiterfacebook
۱۴۰۱/۳/۱۱ چهارشنبه
(2)
(0)

کتیبه های آجری

کتیبه های آجری

شماری از مهم ترین کتیبه های برجامانده از سده های متقدم اسلامی در ایران آجری است. گاه کتیبه را صرفا با چیدن آجرهای خام نوشته اند و گاه آجرها را به تناسب حروف و آلت های تزئینی کتیبه تراشیده اند.در بعضی کتیبه ها حروف و تزئینات را قالب گرفته و پخته اند و سپس در جای خود نشانده اند. این کتیبه ها گاه بسیار ساده است، مانند کتیبه امامزاده جعفر دامغان، و گاه پیچیده و آراسته، مانند کتیبه ی مناره ی مسجد جامع ساوه.

در میان دو سر این طیف چندین کتیبه وجود دارد که شناخت هر یک در فهم تاریخ معماری ایران و تاریخ کتیبه نگاری و تحول کتیبه های ایران موثر است. دراین مقاله نگاهی خواهیم داشت به مهم ترین کتیبه های آجری سده های نخست دوران اسلامی ایران زمین.

نمونه کتیبه آجری

مناره ها نمونه ی بارز استفاده از کتیبه های آجری است که اساسا بخشی از بنای مساجد و محلی برای قرائت اذان توسط موذن هستند. در گذشته مناره های به عنوان برج دیده بانی و میل راهنمایی مسافران در شاهراه ها و شب ها با روشن کردن آتش بر فراز آن، نقش مهمی برای هدایت کاروان ها ایفا می‌نمود. مناره ها همچنین به عنوان برج یادمان و یادبود نشانگر عظمت، و قدرت سلاطین و پادشاهان بوده است.

از منظره ی دیگر مناره به عنوان ستونی بلند مرتبه که محل (نارونور)است، ارتباط نمادین خود را با روشنایی، به مثابه مکان تجلی نور الهی ایفا نقش نموده و به عنوان تصویری در خشان از قرب به ذات احدیث معنا پیدا می‌کند.

خراسان بزرگ از جمله مناطقی است که از سده ی اول دوره ی اسلامی مناره های زیادی در آن ساخته شده که بیشتر‌ آنها به دلیل استفاده از خشت خام از بین رفته اند.منار جام که نمونه عظمت هنر معماری دوره ی غوریان(به دلیل استفاده از کتیبه های آجری) است، بدون شک یکی از مهم ترین و باشکوه ترین مناره های سده ی ششم هجری است که قبل از حمله ی مغول در منطقه ی کوهستانی غور در مرکز افغانستان ساخت شد

برگرفته از نوشته مهدی گلچین عارفی

نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

0 نظر
menusearch
azarshinbrick.com