با روش های مقاوم سازی ساختمان های بنایی آشنا شوید

taj
aparatinstagramtwiterfacebook
۱۴۰۱/۹/۵ شنبه
(6)
(0)

با روش های مقاوم سازی ساختمان های بنایی آشنا شوید

با روش های مقاوم سازی ساختمان های بنایی  آشنا شوید
ساختمان های بنایی معمولا در روستاها به علت در دسترس بودن مصالح و هزینه ی پایین طرفداران زیادی دارد. و ساختمان های زیادی هستند که هنوز در حال بهره برداری هستند. زلزله های که در سال های اخیر اتفاق افتاده است نشان می‌دهد که ساختمان های بنایی در مقابل زلزله مقاومت زیادی نداشته است و باعث خسارات مالی و جانی زیادی شده است.برای جلوگیری از این خسارت ها، ساختمان های بنایی نیاز به تقویت سازه می‌باشند.
در این مقاله با انواع مقاوم سازی ها آشنا می‌شوید:
تعمیر سطوح
تکنیک های مختلفی برای تعمیر سطوح است که اصی ترین ‌ آنها ملات با تور سیمی و بتن پاشی است یکی از روش های مقاوم سازی ساختمان تعمیر سطوح است.
ملات با تور سیمی تشکیل شده از چندین لایه از شبکه میلگرد با قطر کم و با چشمه است. ملات سیمان با مقاومت بالا با ضخامتی در حدود ۱۰ الی ۵۵ میلیمتر بر روی مش مذکور ریخته می‌شود.
ملات با تور سیمی
شبکه مش بندی
بتن پاشی
پوشش دادن دیوار ها و یا پایه های با شاتکریت یکی دیگر از روش های مقاوم سازی ساختمان است. به این صورت است که بر روی شبکه آرماتورهای موجود پوشش بتن پاشیده می‌شود.
فولادهای که برای مسلح سازی استفاده شده ظرفیت بالایی از جذب انرژی را به ساختمان های بنایی غیرمسلح اضافه می‌نماید در صورتی که طراحی به درستی صورت پذیرد. نکته حائز اهمیت این است که حداقل آرماتورهای شبکه همان میزان آرماتور افت وحرارت جهت کنترل ترک باشد. برای دیوار و بتن پاشیده شده باید از اتصالات برشی استفاده شود تا مانند یک جسم مرکب عمل کنند.
از اپوکسی و یا گرویت سیمانی برای پر کردن سوراخ های که برای ثابت نگه داشتن اتصالات برشی نیز می‌توان استفاده نمود.
میزان لرزه خیزی منطقه یکی از معیارهای ضخامت پوشش بتن است که حداقل آن 60 میلی متر است.
برای ایجاد چسبندگی لازم بین پوشش شاتکریت و آجر می‌بایست آجر را به حالت اشباع به سطح خشک در آورد تا آبی که در شاتکریت موجود است را جذب نکرده تا باعث ایجاد ترک در بتن پاشیده شده نشود. و برو روی آجر لایه ای مانند اپوکسی پاشیده شود و بر روی اپوکسی بتن پاشیده شده را شوت نماییم. این روش بتن پاشی باعث می‌شود مقدار بار نهایی ساختمان های بنایی غیر مسلح افزایش دهد.
مزیت های این روش نسبت به روش تعمیر سطوح حفظ زیبایی معماری و بافت تاریخی ساختمان های بنایی غیر مسطح و عدم تخریب سطح است.
در این روش ترک ها و حفره های تو خالی ایجاد شده به علت تخریب شیمیایی و فیزیکی سطح و یا فعالیتهای مکانیکی به وجود آمده است با گروت و یا اپوکسی پر می‌شود
این روش برای اینکه به خوبی پیش برود به :1) تکنیک تزریق و یکسان بودن مقاومت، 2) مدول الاستیسیته و مشخصات حرارتی گروت با مصالح بنایی موجود بستگی دارد. برای ترکهای بزرگتر و حفره ها میتوان از گروتهای سیمانی همراه با ماسه و برای ترکهای کوچک تر از ۲ میلیمتر از رزین اپوکسی استفاده می‌نمایند.
دیوارهای ساختمانی در برابر زلزله می‌توان بیشترین اثر را داشته باشد اگر مراحل زیر صورت پذیرد:
  1. آب بندی نمودن سوراخ در اطراف ورودی
  2. شستن ترکها و حفره ها با آب.
  3. تزریق آب از پایین تا بالای دیوار انجام می‌شود
 
پرکردن تمام و یا بخشی از پنجره ها، در های غیر ضروری یک روش ساده برای مقاوم سازی در صفحه یک دیوار برشی است. این عمل علاوه بر افزایش سختی جانبی دیوار، تمرکز تنش های که در گوشه های باز شوها تولید شده سبب ایجاد ترک می‌شود جلوگیری می‌نماید. قسمت های پر شده با قسمت های موجود به شکل در هم تنیده اجرا شود و یا بین‌ آنها اتصالات برشی تعبیه شده که نکته ی مهم در رابطه با بازشوها است
یکی از راه حل های پیشنهادی حذف کردن بخشی از مصالح بنایی برای بزرگ کردن بازشوها است. برای تبدیل شکست برشی به شکست خمشی نسبت ارتفاع به طول دیوار میتوان افزایش نمود. برای افزایش طول به عرض پایه ها و تبدیل حالت برشی به حالت خمشی از این تکنیک استفاده می‌کنند
برای بهبود بخشیدن بارهای قائم به ساختمان های بنایی غیر مسلح معمولا عملکرد دیوار را تحت بارهای داخل و خارج از صفحه بهبود میبخشد.
برای در کنارهم قرار گرفتن ماتریس بنایی و افزایش تولید نیرو های اصطکاکی بارهای قائم کمک می‌کند
در این روش مقاوم سازی با اجرای میله و یا کابل های پس تنیده تنش قائم و به سادگی و با افزودن وزن سازه انجام می‌شود
البته این روش باید به دقت انجام گیرد زیرا بمانند نیروهای قائم تنشها روی ساختمانهای بنایی غیرمسلح افزایش مییابد و میتواند به گسیختگی شکننده ناشی از خرد شدگی منجر شود. همچنین طراح در محاسبات باید افت کشش ناشی از خزش و انقباض مصالح بنایی را وارد نماید.
یک مشکل عمده در رابطه با ساختمانهای بنایی غیرمسلح ناکافی بودن و یا کاهش یافتن پیوستگی میان دیوار و دیافراگم است. این ارتباط از آنجا که سبب مهار بندی دیوار میشود و در مورد دیافراگمهای صلب دیوارهای موازی را مجبور مینماید تا با یکدیگر عمل کنند، معیار مهمی در رفتار کلی ساختمان است.
افزودن نوارهای فولادی عمودی و قطری به سطح خارجی یک دیوار و یا سازه بنایی مقاومت لرزهای و شکل پذیری ساختمانهای بنایی غیرمسلح را بالا خواهد برد. اگر این نوارها به درستی به دیوار مهار شوند، فولادها میتوانند به شکل یک خرپا عمل نمایند.
در این حالت سیستم های فولادی به طور مستقیم به دیوار ویا دیافراگم سازه بنایی اضافه می‌شوند برای زیاد کردن سختی ساختمان ها بنایی غیر مسلح باید از متصل کردن اعضای مهاربند فولادی شامل صفحات و پروفایل های فولادی استفاده نمود .این روش در مواردی که ساختمان دارای انحراف زیادی باشد قابل استفاده است. همچنین فولادهای اضافه شده شکل پذیری ساختمان را افزایش میدهند.
به وسیله گروت می‌تواند به یک دیوار ساختمان های بنایی غیر مسلح اضافه شود
تا رفتار آن را به یک دیوار مسلح تغییر دهد. پیوستگی کافی میان مصالح بیانی و عناصر تقویتی موجود برای انتقال نیروی زلزله باید با استفاده ازگروت صورت بپذیرد مشخصات مقاومتی و مدول گروت باید با مصالح بنایی موجود سازگار باشد.
یکی از مواد متعارف در پروژه های مهندسی عمران به خصوص مقاوم سازی
فیبرهای مسلح کننده می‌باشند. این مواد بخصوص برای مقاوم سازی لرزهای کاربرد دارند زیرا به FRP و سختی به وزن مواد اعضای اضافه شدن مقدار ناچیزی جرم مقادیر زیادی به مقاومت و سختی سازه افزوده میشود.
 
مرتبط با این بخش

نورپردازی ایمن

نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

0 نظر
menusearch
azarshinbrick.com